Kahvaltının Mutlulukla Bir İlgisi Olmalı!

Dünyanın dört bir köşesinde en önemli öğün hangisidir diye bir araştırma yapsanız, çoğunluğun cevabı kahvaltı olacaktır. Coğrafi farklılıklar kahvaltı sofralarına da yansıyor. Yakından bakarsak kıtalarda ve ülkelerdeki kahvaltı alışkanlığının, o bölgenin kültürü ve farklılıkları hakkında büyük ipuçları verdiğini görürüz. Bu yazıda size dünyanın dört bir köşesinden damaklarınızda taht kuracak kahvaltıları listelemek istedik.
Hadi bakalım hangi ülke kahvaltılarda neyi tüketiyor?

Mısır:
Mısır’ın akşam yemeği gibi kahvaltısı. Fül Mudammas adlı Mısır ve Sudan’da bilinen bakla, nohut, sarımsak ve limon karışımı, Türkiye’de soğuk çorba dediğimiz türde bir yemek. Haşlanmış yumurta ve üstünde tahin ile birlikte.

Japonya:
Japonların yemek kültürü, Çinliler gibi oldukça farklıdır. Kahvaltılarını, tatami adı verilen bir minder üzerine kurulu yer sofrasında yapan Japonlar, kahvaltıda genelde pirinç, yumurta, yosun ve tofu yemeyi tercih ederler. Farklı ve çeşitli malzemelerden oluşan miso çorbası da sık sık tüketilen bir besindir. Sabah kahvaltısında yeşil çayla birlikte oldukça hafif ve kalorisi düşük besinler tüketmeyi tercih ediyorlar.
Fransa:
Fransa deyince akla gelen belki de ilk şeydir kruvasan. Fransızlar bizim gibi bol çeşitli ve zengin bir kahvaltıdan ziyade daha sade bir kahvaltıyı tercih ediyorlar. Kruvasan, baget, ünlü pain au chocolat, üzümlü Pain au raisins ya da kremalı Cannele’nin yanında sıcak çikolata ya da sıcacık bir espresso olmazsa olmazları!
Hollanda:
Hollanda’da kahvaltı klasiklerinden biri, ekmeğin üstüne krema ile oturtulmuş Hagelslag yanında süt, meyve suyu ve kahvedir. Ekmek arası için peynir ( kaas ) , Hollanda sucuğu (worst) veya ” pindakaas ” dedikleri fındık ezmesini oldukça sık kullanırlar.
İsveç:
Avrupa’daki şekerli tatlıların ağırlıkta olduğu kahvaltı anlayışı kuzeye doğru, İsveç’te de devam ediyor. Kahvaltılık krep üstüne yaban mersini sosu veya çilek sosu ve arzu edilirse krem şanti. Yanında süt ya da kahve.
İtalyan:
Belki de içlerinde en ağır olanı… Bazen kocaman peynirli bir pizza bile yenebiliyor! Cappuccino eşliğinde servis edilen kruvasan da olmazsa olmazlardan.
Yunanistan:
Neredeyse hiç yabancılık çekmeyeceğimiz kahvaltı anlayışı Yunanistan’da mevcut. Dünyanın birçok bölgesine göre farklı olan domates ve salatalığın ağırlıkta olduğu zeytinyağı ve tuz eklenmiş salata, beyaz peynir türleri, zeytin, ekmek, yumurta veya bunlara alternatif kavun, karpuz, üzüm veya kiraz gibi meyveler. Yine hamur işleri ve özellikle börek çeşitleri de Yunanistan’da kahvaltı seçenekleri arasında.
Almanya:
Alman sosisi, çeşit çeşit peynir ve ekmekten oluşuyor. Bu lezzetlere eşlik eden bir de kahraman var tabi; kah-ve!
Hindistan:
Biberiye, patates, mercimek, sebzeli sosis, muzlu tosttan oluşan bir kahvaltı. Biraz kafa karıştırıyor olsa da zevkler ve renkler meselesi.
Çin:
Asya yemek kültürü, belki de tüm dünyadan en bağımsız yemek kültürüdür. Yemekleri olduğu gibi kahvaltıları da farklı olan Çinliler kahvaltılarında genelde dumplings adı verilen, içi et, sebze, mantar ve karidesten oluşan haşlanmış ya da kızartılmış hamur parçalarından oluşur. Pirinç ve suyla yapılan ve üzerine farklı ilaveler yapılabilen porridge, kızarmış hamur çubukları ve krepten oluşan kahvaltıların yanında genelde çay içilir.
Pakistan:
Hindistan’ın kuzeyi ve Pakistan’da ünlü sarımsak, peynir ya da sadece yağlı naan ekmeği ve yoğurt. Buna yer yer tatlı patates, yağda yumurta veya köfte de eklenebiliyor.
Amerika:
Amerikalılar kahvaltıda genelde akçaağaç şuruplu pankek, tost ya da krep yanına yumurta, patates ve bacon (domuz pastırması) yemeyi tercih ederler. Pek hafif olduğunu söyleyemeyeceğiz ama oldukça lezzetli göründüğü kesin. Kahvaltıların yanında genelde portakal suyu içildiği gibi, süt ya da kahve de tercih edilir.
Veee Geleneksel Türk Kahvaltısı: Mado
İnce belli bardakta demlenen siyah çay, yöresine göre değişen peynir çeşitleri, domates-biber kızartması, söğüş doğranan salatalığın zeytinyağı ve karabiberle soslanması, tahin pekmez ve bal kaymak gibi ayrılmaz ikililer… Tereyağı, çeşit çeşit reçeller, yeşil ve yine zeytinyağı gezdirilmiş siyah zeytin, elbette taze ya da kızarmış ekmek ya da simit…
Kahvaltının bir diğer vazgeçilmezi yumurta! Haşlanmış, sahanda ya da biber ve domatesle menemen mutlaka sofranın ortasındadır. Acuka gibi çeşniler, sucuk ve pastırma gibi et ürünleri ve gözleme ya da börek de kahvaltının tamamlayıcılarıdır.
Tabi ki birbirinden lezzetli, farklı çeşitlerde hazırlanmış kahvaltı seçeneklerini günün her saati Mado’ da deneyimleyebilirsiniz.