Dünden Bugüne

Osman Ağa ile başlayan dondurmacılık torunları Mehmet Kanbur, Atilla Kanbur, Erdal Kanbur ile farklı bir boyut kazandı. Dondurmacılık zaman içinde sokaktan dükkana, dükkandan ülke geneline, ülkeden evrensele yol alarak dondurmacılıkta dünya markası olan MADO, 1850’den beri sizinle…

Kahramanmaraş Ahir Dağı’nın mağaralarından meçhul Kahramanmaraş’lı ustalar tarafından toplanan kar, lezzetli pekmez ve meyve özleriyle karıştırılarak “Karsambaç” adlı serinletici tatlıya dönüşür. Yıllar geçtikçe bu lezzet, süt, bal, salep gibi katkılarla gelişip zenginleşir ve Kanbur ailesinin atalarından Osman Ağa’nın ustalığıyla vazgeçilmez dondurma halini alır. Osman Ağa’nın başlattığı dondurmacılık, bugünkü temsilcileri ile gelişerek yoluna devam ediyor.

Dondurma Ustalık İster

Kahramanmaraş’lılar taze keçi sütünün bol olduğu günlerde salebi karsambaç misali karla karıştırırlar. Yalnızca bazı usta eller buna kıvam kazandırmayı başarabilir. İşte dondurmacılık dövme ustalığıyla bu noktada başlar. Yakalanan lezzet, hoş ama zahmetlidir. Bu sanat, bazı ailelerin elinde değerlenir, günden güne şekillenir. Tecrübeler ve sırlar dededen toruna aktarılır.
Dededen toruna aktarılan bu geleneğin, günümüze taşıyıcılarından biri Kanbur ailesi olur. Kuşaklar boyu aktarılan bu tadın namı, uzun yıllar öncesinde duyulmaya başlamıştır.

Karsambaçtan Günümüze Lezzet Yolculuğu

Omuzlarda dondurma fıçılarıyla mahalle mahalle dolaşan seyyar dondurmacılar ile başlayan yolculuk; rengarenk boyalı tenteli dondurma arabalarına, oradan da Kahramanmaraş’ın simgelerinden biri haline gelen ünlü Yaşar Pastanesi’yle devam eder…

Kahramanmaraş Dondurması, 70’lerin sonuna kadar, teknik bilgi ve modern ekipmanlardan yoksun, küçük ölçekli işletmelerde geleneksel yöntemlerle, malzemelerin elle işlenmesiyle yapılıyordu. MADO için teknolojiye geçişin mihenk taşı, 1965 yılında Kahramanmaraş’ta açılan buz fabrikasıdır. Fabrika o yıllarda hem şehir hem de MADO için devrim niteliğindedir. Bu sayede yaz kış dondurma yapılabilecek, dondurma tutkunları bu eşsiz lezzeti tatmak için yaz aylarını beklemek zorunda kalmayacaktır. Şehirde Aras Garajı yanında küçük bir dükkanda dondurma üreten ve satan Yaşar Kanbur, dükkanı büyütür. Aynı yıl dükkâna ilk dondurma dolabı getirilir.

Böylece dondurma gece gündüz soğukta muhafaza edilebilmiş ve bu da satışları artırmıştır. Önce kolla çalıştırılan makine ortaya çıkar, ardından motorlu makine kullanılır. 1970’te dondurmacı dükkanına otomatik makineler gelir. 1980’de ise Trabzon Caddesi’nde Yaşar Pastanesi açılır. Yurtiçi ve yurtdışındaki sektörel teknolojik gelişmeler yakından takip edilir ve Mado markasının dünyada tanınması için kollar sıvanır. İtalya’dan makinalar sipariş edilir. Bu makinelerin üretimi için geceler boyu uyunmaz. Çünkü Mado dondurmasındaki elle dövülerek, geleneksel teknikle yapıldığında ortaya çıkan farklı tat ve kıvam önemlidir. Defalarca yapılan denemelerden ve sabırlı bir bekleyişten sonra makinalar satın alınır.

1983 yılında ilk kez teknolojiye geçilir ve dondurma üretimine başlanır. 1984’te MARDO Dondurmaları piyasaya sunulur. 300 metrekarelik bir mekanda, 10-12 kişi ile günde 200 kilo dondurma üretilir. Gece üretim yapılır, gündüz satışa gidilir. İlk başlarda hedef Kahramanmaraş’ın çevresindeki kasaba ve köylerdir. Soğutucu arabalara sahip olduktan sonra uzak şehirlere doğru gidilir. Önce kaplarda, sonra kornette dondurma satılır. 10 yıl içinde Kanbur kardeşler dondurmacılıkta hızla yol alır. Gerçek anlamda teknolojinin olanaklarıyla dondurma üretimine geçiş 1989 yılında olmuştur. Aynı yıllarda süt fabrikası olan bina özelleştirme ihalesiyle Kanbur ailesine devredilir. Kanbur ailesinin kafasındaki tek şey dededen miras geleneksel dondurma üretimini fabrikada gerçekleştirmektir. Mühendislik eğitimi gören Atilla Kanbur’un öncülüğünde, MADO TÜBİTAK destekli bir araştırma yaptırır. Araştırmanın amacı, Kahramanmaraş dövme dondurmasına eşsiz bir tat veren ve kıvamında rol oynayan karışımların formülünü belirlemektir. Bu araştırmadan sonra Kahramanmaraş dondurması bilimsel esaslara göre fabrikada, geleneksel yöntem dövme tekniğiyle üretilir. MADO markasının doğmasıyla birlikte Kahramanmaraş’ta dondurma sektörü büyük bir ivme kazanır.
Yıllar içinde Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş. bünyesine birçok şirket ve markayı da ekleyerek güçlü bir yapı haline geldi. Kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi, birikim ve tecrübe ile MADO, bugün özgün endüstriyel dondurma üretiminde bir dünya markası haline gelmiştir.

Markalarımız